Skip links

ПРЕЗИДЕНТ ДОРУЧИВ ВІДЗНАЧИТИ 500-РІЧЧЯ РЕФОРМАЦІЇ НА ДЕРЖАВНОМУ РІВНІ

Президент України підписав Указ № 357/216 «Про відзначення в Україні 500-річчя Реформації».

Згідно Указу метою державних заходів з цього приводу є “визнання вагомого внеску протестантських церков і релігійних організацій в розвиток релігійної, культурної і соціальної сфери України, вияву поваги до їхньої ролі в українській історії та становленні незалежної держави”.

Кабінету Міністрів України доручено розробити за участю представників протестантських церков та затвердити у тримісячний строк план заходів з підготовки та відзначення в Україні 500-річчя Реформації. Серед них заплановане проведення у жовтні 2017 року в Києві урочистого заходу, тематичних наукових конференцій, симпозіумів, круглих столів, семінарів, а також інших наукових та просвітницьких заходів.

У навчальних закладах будуть проводитися тематичні заходи з висвітлення історії Реформації. Будуть створені музейні експозиції, проведений фестиваль духовної християнської музики та співу, розміщена соціальна реклама, створені документальні та художні фільми, присвячені 500-річчю Реформації.

При цьому Держкомтелерадіо має забезпечити висвітлення у державних ЗМІ заходів з підготовки та відзначення 500-річчя Реформації, створення і трансляцію циклів тематичних теле- та радіопередач, демонстрацію відповідних документальних і художніх фільмів.

СБУ разом із Державною архівною службою України зобов’язано сприяти релігійним і громадським організаціям, науковим установам та організаціям у доступі до архівних документів, пов’язаних із переслідуванням представників релігійних організацій.

Обласним держадміністраціям і КМДА доручено розробити за участю регіональних організаційних комітетів, утворених протестантськими церквами, та затвердити регіональні плани заходів із відзначення 500-річчя Реформації, забезпечити їх реалізацію. А також сприяти тематичним ініціативам релігійних організацій та провести урочистості за участю представників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, релігійних організацій та громадськості.

“Ми хочемо продемонструвати, що наші взаємини між державою і церквою мають принципову відмінність від російської. Різницю ви можете побачити на прикладі Криму і Донбасу, куди на російських багнетах  прийшов «русский мир». Увесь світ бачить там тотальне порушення прав людини, – сказав Президент України 26 серпня під час підписання Указу в присутності протестантських релігійних діячів.

Глава держави висловив думку, що протестантські церкви могли би стати важливою складовою як духовної, так й соціальної підтримки і не лише наших військових на фронті, а й піклування про поранених та родини загиблих. Це дуже важлива функція, якої дуже потребує Україна, – наголосив Петро Порошенко.

Президент також зазначив, що Україна є багатоконфесійною країною та назвав “одним з величезних досягнень українців створення Всеукраїнської Ради Церков”, з якою влада активно співпрацює, забезпечуючи мир та злагоду між різними конфесіями. Президент Порошенко наголосив на своїй всебічній підтримці ВРЦіРО, в тому числі й на міжнародному напрямку.

Президент подякував протестантським церквам за їх потужну підтримку України: «Я чітко розумію, яку роль відіграли протестантські церкви і релігійні організації в розвитку релігійної, культурної і соціальної сфери України і дуже це ціную».

Home
Account
Cart
Search
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.